Waarom moeten honden en katten toch elk jaar ingeënt worden? Iedereen kent wel iemand die zegt: “Ik doe het nooit, het scheelt me een hoop geld en ze hebben nooit wat … “
Toen ik mijn oma (geb. 1903) vroeg of ze toen zij klein was ook honden hadden thuis, zei ze: “O, zoveel, maar ze gingen altijd na een paar maanden dood met groen snot uit hun neus”. Ze beschreef de ziekte van Carré (hondenziekte) die nu nauwelijks meer gezien wordt omdat een groot deel van de hondenpopulatie er al decennia tegen gevaccineerd wordt.
Nog niet zo heel lang geleden zag ik zelf nog regelmatig gevallen van parvo. Het waren vaak pupjes die op zondag op de vogeltjesmarkt in Antwerpen waren gekocht. Op woensdag werden ze ziek (koorts, braken, bloederige diarree) en de volgende zondag gingen ze dood, ondanks alle zorg met infusen en andere medicijnen. Gelukkig is de vogeltjesmarkt opgeheven.
Er bestaat de laatste tijd een tendens om huisdieren minder te enten. Soms besluiten eigenaren hiertoe vanuit hun levensovertuiging, soms zijn mensen er om een andere reden van overtuigd dat vaccineren slecht voor het dier is, soms is het een financiële kwestie, soms wordt het gewoon vergeten.
We vaccineren huisdieren om 2 redenen: In de eerste plaats willen we natuurlijk het individuele dier beschermen en in de tweede plaats weten we dat als een groot percentage van de populatie beschermd is een ziekteverwekker veel minder makkelijk vat krijgt op die populatie.
Kattenziekte is ook zo’n akelige, dodelijke virusinfectie die al jaren nauwelijks meer gezien was. Helaas heeft deze ziekte recent weer de kop opgestoken, vooral op plaatsen waar een groot deel van de huiskatten niet (meer) beschermd was.
We kunnen erop rekenen dat hetzelfde gebeurt met hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte als steeds meer mensen besluiten hun hond niet meer te vaccineren. De ziekte van Weil wordt op dit moment al in toenemende mate in Nederland gezien.
Er is nog veel meer te vertellen over vaccinaties van huisdieren, maar het belangrijkste is dat het gewoon jaarlijks moet gebeuren. Het is voor elke dierenarts vreselijk om patiënten te verliezen waar dat voorkomen had kunnen worden. Om nog maar te zwijgen over het verdriet van een eigenaar en zijn familie als ze afscheid moeten nemen van hun dier terwijl dit niet nodig was.